Σκυλιά εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν  περιπτώσεις κορονοϊού
Spread the love

Καθώς ορισμένες πολιτείες κινούνται για να ανοίξουν ξανά μετά από εβδομάδες διακοπής λειτουργίας, ειδικοί για τις μολυσματικές ασθένειες λένε ότι η πρόληψη μελλοντικών εστιών κοροναϊού θα απαιτήσει κλιμάκωση δοκιμών και εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Οκτώ Λαμπραντόρ – και οι ισχυρές μύτες τους – προσλήφθηκαν για βοήθεια.

Τα σκυλιά είναι οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας που καθορίζει εάν οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν μια οσμή που σχετίζεται με τον ιό που προκαλεί την ασθένεια covid-19. Εάν ναι, ενδέχεται τελικά να χρησιμοποιηθούν, είπε το πανεπιστήμιο – προσφέροντας μια μη επεμβατική, τετράποδα μέθοδο για τον έλεγχο ανθρώπων σε αεροδρόμια, επιχειρήσεις ή νοσοκομεία.

Δεν θα ήταν έκπληξη αν τα σκυλιά αποδειχθούν ικανά στην ανίχνευση του SARS-CoV-2. Εκτός από τα ναρκωτικά, τα εκρηκτικά και τα λαθραία είδη διατροφής, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν την ελονοσία, τους καρκίνους και ακόμη και ένα βακτήριο που καταστρέφει τα εσπεριδοειδή . Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ιοί έχουν συγκεκριμένες οσμές, δήλωσε η Cynthia M. Otto, διευθύντρια του Εργατικού Κέντρου Σκυλιών στην Σχολή Κτηνιατρικής της Penn.

Μια παρόμοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, όπου οι ερευνητές στο παρελθόν έδειξαν ότι τα σκυλιά μπορούσαν να εντοπίσουν μολύνσεις από ελονοσία σε ανθρώπους. Σε μια δήλωση, ο Τζέιμς Λόγκαν, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου ασθενειών του σχολείου, χαρακτήρισε τους κυνόδοντες «νέο διαγνωστικό εργαλείο» που «θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην απάντησή μας στο covid-19».

Ο Λόγκαν δήλωσε την Τρίτη ότι η ερευνητική του ομάδα αναμένει να ξεκινήσει τη συλλογή δειγμάτων covid-19 «μέσα σε λίγες εβδομάδες» και να συνεργαστεί με τη φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs για να εκπαιδεύσει σκύλους λίγο μετά. Ο αρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη έξι σκύλων σε αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο..

«Κάθε μεμονωμένος σκύλος μπορεί να προβάλλει έως και 250 άτομα ανά ώρα», δήλωσε ο Logan σε ένα email. «Εργαζόμαστε ταυτόχρονα σε ένα μοντέλο για να το κλιμακώσουμε έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί σε άλλες χώρες σε λιμάνια εισόδου, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων.»

Τα σκυλιά θα εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας δείγματα ούρων και σάλιου που συλλέγονται από ασθενείς που έχουν βγει  θετικά και αρνητικά στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Το ακόλουθο βήμα είναι πιο δύσκολο, είπε ο Otto: μαθαίνοντας να εντοπίζουμε τον ιό σε έναν άνθρωπο.

«Αυτή θα είναι η επόμενη απόδειξη της έννοιας: Μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε για να το εντοπίσουν όταν κάποιος το έχει και ότι το άτομο κινείται; Ή ακόμα και ακίνητος; ” .

Η Cynthia M. Otto, διευθυντής του Working Dog Center της Penn Vet, ηγείται του προγράμματος coronavirus. (Sabina Louise Pierce για τον Penn Vet)

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά ανίχνευσης covid-19 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαρτάται από τις απαιτήσεις, είπε ο Otto, αν και κανείς δεν μιλάει για τη στάση ενός σκύλου σε κάθε νοσοκομείο ή τοποθεσία δοκιμών.

Εάν η ανάγκη είναι πολλές δοκιμές, τότε οι χημικοί και οι φυσικοί της Penn θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ό, τι μαθαίνουν από τα σκυλιά για να δημιουργήσουν έναν ηλεκτρονικό «μύτη» ή έναν αισθητήρα. Ο στόχος της έρευνας του Working Dog Center για σκύλους ανίχνευσης καρκίνου των ωοθηκών, για παράδειγμα, είναι να παράγει «ηλεκτρονικό τεστ όπου χιλιάδες και χιλιάδες δείγματα θα μπορούσαν να εξεταστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Otto.

«Δεν έχουμε αρκετά σκυλιά ανίχνευσης. Και αν τώρα, ξαφνικά, όλοι θέλουν ένα σκύλο ανίχνευσης covid; Θα είναι μια πρόκληση να καταλάβουμε πού είναι οι προτεραιότητες », δήλωσε ο Otto. “Αλλά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.”

Facebook Profile photo
News Reporter

Leave a Reply

error: Content is protected !!