Η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα

Υπάρχουν φόλες στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας; Η αλήθεια είναι πως ναι. Θύματα είναι κυρίως τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής.

Οι άνθρωποι που τοποθετούν φόλες είναι επικίνδυνοι, κυρίως γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι διαπράττουν ένα έγκλημα και ότι εκθέτουν τους συμπολίτες τους και κυρίως τα παιδιά σε τεράστιο κίνδυνο.

Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας δηλητηρίασης ή /και θανάτωσης ζώου από “φόλα” (δηλαδή κάθε είδους τροφή που περιέχει δηλητήριώδεις ουσίες), οφείλετε να καταθέσετε μηνυτήρια αναφορά κατά του προσώπου που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε πως τοποθέτησε την φόλα στην περιοχή (για παράδειγμα, μια ένδειξη είναι να υπήρξε απειλή κατά του ζώου στο παρελθόν, ή να υπήρξατε αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας την ώρα τοποθέτησης φόλας κ.ο.κ).

Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που πρέπει να γίνουν εάν γίνετε μάρτυρας σε ένα τέτοιο γεγονός:Καλείτε την αστυνομία και το Δήμο και αναφέρετε το περιστατικό. Συλλέγετε στοιχεία και συγκεκριμένα φωτογραφίες, και σε περίπτωση που υπάρχει φαγητό θα πρέπει προσεκτικά και αφού έχετε καλύψει τα χέρια σας να περισυλλέξετε το φαγητό και να το κλείσετε σε συσκευασία ώστε να σταλεί για έλεγχο σε τοξικολογική ή άλλη αρμόδια υπηρεσία ή εργαστήριο δημόσιου Πανεπιστημίου. Αφού γίνει ο έλεγχος θα προσκομίσετε την τοξικολογική έκθεση στην αστυνομία για να μπει στο φάκελο της μηνυτήριας αναφοράς σας. Επιπλέον μπορείτε να ζητήσετε την αιματολογική εξέταση του ζώου σε συνεργασία με δημόσιο κτηνίατρο της Κτηνιατριακής Διευθυνσης της περιφέρειας που βρίσκετε ο Δήμος σας ώστε να ανιχθευθεί η ουσία που οδήγησε στο θάνατο του ζώου. Τέλος, καλό θα είναι να ζητήσετε πλήρες αντίγραφο των εξετάσεων που έγιναν στο ζώο ώστε να υπάρχει ακριβής εξακρίβωση των ουσιών που προκάλεσαν το θάνατο του ζώου.Υποβάλλετε ανώνυμα ή επώνυμα μηνυτήρια αναφορά. Η περισυλλογή των νεκρών ζώων γίνεται από τον αρμόδιο Δήμο, μην προσπαθήσετε εσείς να απομακρύνετε το ζώο ή να το θάψετε με αυτοσχέδια μέσα προκειμένου να ακολουθηθεί η ως άνω διαδικασία. 

Η δηλητηρίαση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες διώκονται ποινικά ενώ προβλέπεται και η επιβολή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και τρία έτη καθώς και με την καταβολή προστίμου που αγγίζει έως και τα 30.000 ευρώ.

Η καταγγελία ανθρώπων που τοποθετούν φόλες οφείλει να είναι άμεση και συνειδητοποιημένη καθώς όποιος το έκανε μια φορά, θα το επαναλάβει. Για αυτό με την καταγγελία του περιστατικού, προλαμβάνεις και τη δολοφονία άλλων ζώων ή ακόμα και τη δηλητηρίαση παιδιών. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να καταγγείλεις και ανώνυμα.

Προστάτευσε την πόλη μας από αυτούς που εγκληματούν στα ζώα και θέτουν την υγεία των συμπολιτών μας σε κίνδυνο. 

Leave a Reply

error: Content is protected !!