Πολλαπλά οφέλη από την επαφή των παιδιών με τα κατοικίδια

Η επαφή των παιδιών με τα κατοικίδια ζώα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Τα παιδιά που ζουν στο σπίτι με ένα κατοικίδιο αποκτούν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα αφού έρχονται σε επαφή από νωρίς με περισσότερα μικρόβια και μολύνσεις. 

Η συνύπαρξη ενός κατοικίδιου με ένα παιδί  όμως είναι κυρίως ευεργετική για το ψυχισμό του. Η χαρά, η πίστη, η φιλία και η αγάπη είναι από τα σημαντικότερα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα κατοικίδιο. Παράλληλα η ευθύνη που έχουν τα παιδιά για εκείνα τα κάνει πιο υπεύθυνα και πιο ώριμα καθώς μεγαλώνουν. 

Σημαντικό στοιχείο στην σχέση αυτή είναι και η αντιμετώπιση του θανάτου του κατοικίδιου από το παιδί αφού αποτελεί ουσιαστικά ένα μάθημα για τον κύκλο της ζωής. 

Η κατάλληλη ηλικία να έρθει σε επαφή το παιδί με το ζώο είναι 3 ετών και αυτό για να μπορεί να έχει την σχετική υπευθυνότητα που χρειάζεται. Σε περίπτωση που υπάρχει νεογέννητο μωρό ή ένα παιδί μικρότερης ηλικίας στο σπίτι, ένα κατοικίδιο ζώο δεν αποτελεί κίνδυνο εάν το μωρό είναι υγιές και δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Με τα σωστά μέτρα προφύλαξης και τη σωστή ενημέρωση από τον κτηνίατρο ένα μωρό μπορεί να συνυπάρξει άφοβα με ένα κατοικίδιο ζώο στον ίδιο χώρο. 

Η συμπεριφορά που πρέπει να έχουν τα παιδιά με τα κατοικίδια ζώα είναι πολύ σημαντική καθώς μια αδέξια κίνηση μπορεί το ζώο να την αντιληφθεί ως επιθετική και να αντιδράσει ανάλογα. Για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να τα διδάξουν τον σωστό τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο κατοικίδιο εξηγώντας πάντοτε τους λόγους. 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που αφορούν τα κατοικίδια μας και τα παιδιά:

Ίσως θα ήταν καλό η πρώτη επαφή του παιδιού να είναι με ένα μικρότερο ζώο που θα έχει λιγότερες ευθύνες από ότι π.χ. ένας σκύλος. 

Λόγω της διαφοράς του όγκου που έχουμε από ένα σκύλο ή μια γάτα, είναι καλό όταν τα πλησιάζουμε να κατεβαίνουμε χαμηλά για να μην τα τρομάζουμε με το ύψος μας.

Απαγορεύεται η επαφή ενός μικρού παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο χωρίς επίβλεψη ακόμη και όταν είμαστε σίγουροι για την ευγενική φύση του ζώου μας. 

Σωστή συμπεριφορά απέναντι στο κατοικίδιο μας χωρίς να ασκούμε σωματική ή ψυχολογική βία μιας και πρόκειται για ένα ακόμη μέλος της οικογένειας.

Απαραίτητη η σωστή υγιεινή των ζώων καθημερινά.  

Leave a Reply

error: Content is protected !!